Jadłospis - Filia - Przedszkole nr 34 w Płocku

Jesteś tutaj:

 

Jadłospis tygodniowy od  22.04.2024 do 26.04.2024

 

PONIEDZIAŁEK

22.04.2024

WTOREK

23.04.2024

ŚRODA

24.04.2024

CZWARTEK

25.04.2024

PIĄTEK

26.04.2024

ŚNIADANIE

Kakao, chleb orkiszowy, masło, wędlina drobiowa, sałata, ogórek kiszony, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb serwatkowy, masło, jajecznica, szczypior, pomarańcza

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa mleczna – kasza manna, bułka wrocławska, masło, konfitura z czarnej porzeczki, melon

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa mleczna Inka, chleb staropolski, masło, ser żółty, sałata, papryka, kalarepa

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb farmerski, masło, wędlina drobiowa, roszponka, ogórek świeży słupki, banan

Alergeny: 1, 3, 7

OBIAD

Zupa solferino z ziemniakami, filet z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym i ananasem, ryż paraboliczny, warzywa surowe słupki, kompot /wiśnia, miód/

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa krupnik jaglany z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem i bułką, paluszki z marchwi, woda z cytryną i miodem

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa biały barszcz z makaronem, udko pieczone, ziemniaki, fasolka szparagowa z sezamem, sok jabłkowy świeżo tłoczony

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa szczawiowa z ziemniakami, kotlet mielony, kasza bulgur, marchew z groszkiem, kompot /truskawka, miód/

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa neapolitańska z makaronem, ryba w panierce, ziemniaki puree, surówka wiosenna z młodej kapusty, lemoniada

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

PODWIECZOREK

Bagietka graham, masło, twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, kawa mleczna

Alergeny: 1, 3, 7

Tosty z szynką i serem, rukola, kawa mleczna Inka, banan

Alergeny: 1, 3, 7

Chleb dworski, masło, pasta z wędzonej makreli, ogórek kiszony, herbata miętowa, jogurt

Alergeny: 1, 3, 4, 7

Ciasto drożdżowe produkcja własna, mleko, kiwi

Alergeny: 1, 3, 7

Sernik pieczony, mleko,

jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.

Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska2, pok. 0,34.

Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI  

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
  2. bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  3. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

  1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  2. laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

 Piramida żywienia

 Piramida żywienia

Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszym przedszkolu zapisz się na naszą listę mailingową.