Jadłospis - Filia - Przedszkole nr 34 w Płocku

Jesteś tutaj:

Jadłospis tygodniowy od  14.06.2021 do 18.06.2021

 

PONIEDZIAŁEK

14.06.2021

WTOREK

15.06.2021

ŚRODA

16.06.2021

CZWARTEK

17.06.2021

PIĄTEK

18.06.2021

ŚNIADANIE

Kawa inka, chleb pszenno-żytni , masło, wędlina, pomidor, szczypior, sałata, banan

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb orkiszowy, masło, ser żółty, ogórek, sałata, arbuz

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb drwalski, masło, wędlina, rzodkiewka, ogórek, melon

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa mleczna – płatki owsiane, bułka wrocławska, masło, nutella, herbata owocowa, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb zwykły /pszenny/, masło, wędlina, pomidor, rukola, banan

Alergeny: 1, 3, 7

OBIAD

Zupa botwinka z ziemniakami, kurczak w ziołach z ryżem brązowym, kapusta młoda, kompot (mieszanka kompotowa, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa neapolitańska z makaronem, kotlet słoneczny z jaj z ziemniakami, warzywa paluszki, sok jabłkowo-marchwiowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa solferino z ziemniakami, placki z serka,  pałeczki z marchwi, woda z cytryną

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa zacierkowa z ziemniakami, schab w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną, kalafior w sezamie, kompot (czerwona porzeczka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9, 11

Zupa paprykowa z ziemniakami, ryba pieczona w płatkach kukurydzianych, ziemniaki zapiekane, ogórek kiszony z marchewką w miodzie, kompot (malina, miód)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

PODWIECZOREK

Jogurt pitny, ciastka sezamowe, winogrono

Alergeny: 1, 3, 7, 11

Hot-dog, kawa inka, truskawki

Alergeny: 1, 3, 7

Tosty francuskie, mleko, winogrono

Alergeny: 1, 3, 7

Rogaliki z marmoladą, mleko, nektaryna

Alergeny: 1, 3, 7

Bagietka graham, pasta warzywna, herbata ziołowa, pomarańcza

Alergeny: 1, 3, 7

Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.

Księga receptur dostępna u magazyniera, ul. Harcerska2, pok. 0,34.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI  

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
  2. bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  3. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

  1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  2. laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

 Piramida żywienia

 Piramida żywienia

Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszym przedszkolu zapisz się na naszą listę mailingową.