Jadłospis tygodniowy od 25.09.2023 do 29.09.2023
|
PONIEDZIAŁEK 25.09.2023 |
WTOREK 26.09.2023 |
ŚRODA 27.09.2023 |
CZWARTEK 28.09.2023 |
PIĄTEK 29.09.2023 |
ŚNIADANIE |
Kakao, chleb mariawicki, masło, ser żółty, sałata, papryka, ogórek świeży, śliwka Alergeny: 1, 3, 7 |
Kawa mleczna Inka , chleb drwalski, masło, wędlina wieprzowa, sałata, kiełki warzyw, ogórek kiszony, ananas Alergeny: 1, 3, 7 |
Kakao, chleb dyniowy, masło, twarożek z czosnkiem, banan Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa mleczna – zacierkowa z dynią, bułka wrocławska, masło, konfitura z brzoskwini, melon Alergeny: 1, 3, 7 |
Kawa mleczna, chleb zwykły, masło, wędlina drobiowa, sałata, pomidorki koktajlowe Alergeny: 1, 3, 7 |
OBIAD |
Zupa biały barszcz z makaronem, filet z indyka w ziołach, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot / wiśnia, miód/ Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa krupnik jęczmienny z ziemniakami, placki z cukinii, pałeczki z marchwi, sok jabłkowo-truskawkowy Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa paprykowa z ziemniakami, zrazy wołowe, kasza bulgur, marchewka z ogórkiem kiszonym w miodzie, woda z cytryną i miętą Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa jarzynowa z ziemniakami, ryba w panierce po grecku, ziemniaki, kompot / śliwka, miód/ Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 |
PODWIECZOREK |
Warzywa zapiekane, herbatka ziołowa, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Jabłka w cieście naleśnikowym, mleko, kiwi Alergeny: 1, 3, 7 |
Paszteciki mięsno-warzywne produkcja własna, ogórek zielony słupki, jogurt Alergeny: 1, 3, 7 |
Bułka graham, masło, pasta z jaj, szczypiorek, kakao, gruszka Alergeny: 1, 3, 7 |
Budyń śmietankowy z musem malinowym, banan Alergeny: 1, 3, 7 |
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.
Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska 2, pok. 0,34.
Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;