Jadłospis na okres od 03.02.2025 do 07.02.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
03.02.2025 Poniedziałek |
Kakao, herbata dosładzane miodem, chleb codzienny, masło, ser żółty, sałata, papryka, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa żurek z ziemniakami, kurczak w sosie szpinakowo - serowym, makaron penne, marchew słupki, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Babeczki jaglano - serowe produkcja własna, mleko, kiwi Alergeny: 1, 3, 7 |
04.02.2025 Wtorek |
Zupa mleczna - lane kluski, bagietka pszenna, masło, konfitura brzoskwiniowa produkcja własna, herbata ziołowa, melon Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa czerwony barszcz z makaronem, filet z indyka w panierce, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot (wiśnia, miód) Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Kawa mleczna inka, herbata dosładzane miodem, hot-dog produkcja własna, ogórek kiszony Alergeny: 1, 3, 7 |
05.02.2025 Środa |
Kakao, herbata dosładzane miodem, chleb z otrębami, masło, wędlina (żywiecka podsuszana), sałata, ogórek zielony, kiełki warzyw, winogrono Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa grochówka z ziemniakami i kiełbasą, naleśniki z twarogiem, kalarepa słupki, kompot (śliwka, miód) Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Budyń waniliowy, chrupki kukurydziane, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
06.02.2025 Czwartek |
Zupa mleczna - płatki ryżowe, bagietka graham, masło, pasta z tuńczyka i jajka, pomidorki cherry, jabłko Alergeny: 1, 3, 4, 7 |
Zupa krem z dyni z grzankami, zrazy wieprzowo - wołowe, kasza gryczana, ogórek kiszony w musztardzie z miodem, woda z cytryną i miętą Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Bagietka pszenna, smalec z fasoli, ogórek kiszony, herbata miętowa, jogurt owocowy Alergeny: 1, 3, 7 |
07.02.2025 Piątek |
Kawa mleczna inka, herbata dosładzane miodem, chleb żytni, masło, wędlina (kurczak gotowany), sałata, ogórek kiszony Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa z soczewicy, ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot (czerwona porzeczka, miód) Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 |
Pączki serowe produkcja własna, mleko, mandarynka Alergeny: 1, 3, 7 |
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.
Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska2, pok. 0,34.
Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;