Jadłospis tygodniowy od 22.04.2024 do 26.04.2024
|
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024 |
WTOREK 23.04.2024 |
ŚRODA 24.04.2024 |
CZWARTEK 25.04.2024 |
PIĄTEK 26.04.2024 |
ŚNIADANIE |
Kakao, chleb orkiszowy, masło, wędlina drobiowa, sałata, ogórek kiszony, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Kakao, chleb serwatkowy, masło, jajecznica, szczypior, pomarańcza Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa mleczna – kasza manna, bułka wrocławska, masło, konfitura z czarnej porzeczki, melon Alergeny: 1, 3, 7 |
Kawa mleczna Inka, chleb staropolski, masło, ser żółty, sałata, papryka, kalarepa Alergeny: 1, 3, 7 |
Kakao, chleb farmerski, masło, wędlina drobiowa, roszponka, ogórek świeży słupki, banan Alergeny: 1, 3, 7 |
OBIAD |
Zupa solferino z ziemniakami, filet z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym i ananasem, ryż paraboliczny, warzywa surowe słupki, kompot /wiśnia, miód/ Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa krupnik jaglany z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem i bułką, paluszki z marchwi, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa biały barszcz z makaronem, udko pieczone, ziemniaki, fasolka szparagowa z sezamem, sok jabłkowy świeżo tłoczony Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa szczawiowa z ziemniakami, kotlet mielony, kasza bulgur, marchew z groszkiem, kompot /truskawka, miód/ Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa neapolitańska z makaronem, ryba w panierce, ziemniaki puree, surówka wiosenna z młodej kapusty, lemoniada Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 |
PODWIECZOREK |
Bagietka graham, masło, twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, kawa mleczna Alergeny: 1, 3, 7 |
Tosty z szynką i serem, rukola, kawa mleczna Inka, banan Alergeny: 1, 3, 7 |
Chleb dworski, masło, pasta z wędzonej makreli, ogórek kiszony, herbata miętowa, jogurt Alergeny: 1, 3, 4, 7 |
Ciasto drożdżowe produkcja własna, mleko, kiwi Alergeny: 1, 3, 7 |
Sernik pieczony, mleko, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.
Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska2, pok. 0,34.
Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;