Jadłospis tygodniowy od 18.03.2024 do 22.03.2024
|
PONIEDZIAŁEK 18.03.2024 |
WTOREK 19.03.2024 |
ŚRODA 20.03.2024 |
CZWARTEK 21.03.2024 |
PIĄTEK 22.03.2024 |
ŚNIADANIE |
Kakao, chleb codzienny, masło, ser żółty, sałata, ogórek zielony, kiełki warzyw, ananas Alergeny: 1, 3, 7 |
Kawa mleczna Inka, chleb serwatkowy, masło, pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów, ogórek kiszony, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Kakao, chleb razowy domowy, masło, jajecznica, szczypior, pomarańcza Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa mleczna – płatki ryżowe, bułka wrocławska, masło, konfitura brzoskwiniowa produkcja własna, kalarepa Alergeny: 1, 3, 7 |
Kawa mleczna Inka, chleb z otrębami, masło, wędlina wieprzowa, sałata, papryka, banan Alergeny: 1, 3, 7 |
OBIAD |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym, papryka słupki, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa krem z marchwi, grzanki, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki zasmażane, kompot /mieszanka kompotowa, miód/ Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa grochówka z ziemniakami, ryż z jabłkiem, śmietaną i cynamonem, marchewka słupki, sok jabłkowy świeżo tłoczony Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa pomidorowa z makaronem, gołąbki bez zawijania, ziemniaki, ogórek zielony słupki, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Zupa zacierkowa z ziemniakami, ryba pieczona w panierce, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty, kompot /wiśnia, miód/ Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 |
PODWIECZOREK |
Gofry produkcja własna z cukrem pudrem, mleko, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Budyń waniliowy z polewą owocową, chrupki kukurydziane, kiwi Alergeny: 1, 3, 7 |
Zapiekanki z szynką, serem i ketchupem produkcja własna, roszponka, herbata ziołowa, jogurt Alergeny: 1, 3, 7 |
Chałka drożdżowa produkcja własna, mleko, gruszka Alergeny: 1, 3, 7 |
Serek waniliowy produkcja własna, borówki, lemoniada Alergeny: 1, 3, 7 |
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.
Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska2, pok. 0,34.
Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;